Het verhaal achter PCE Instruments

Het verhaal achter PCE Instruments begint in 1999, in het Duitse Sauerland. Hier werd PCE Deutschland GmbH opgericht door de drie ingenieurs Hilmar Vielhaber, Jürgen Nöcker en Falk Espenhan. De drie uiterst ambitieuze jonge ondernemers waren eerst alleen actief als ingenieursbureau, in een adviserende positie voor de papierindustrie. Al snel werd het de drie mannen duidelijk dat de vraag naar gespecialiseerde meetinstrumenten voor de papierindustrie zeer groot was. Hierdoor bevonden ze zich niet langer meer alleen in een adviserende positie voor de optimalisering van bepaalde toepassingen, maar werden ze tevens het aanspreekpunt voor de aanschaf van de benodigde apparatuur. Als gevolg van de grote vraag naar deze gespecialiseerde meetapparatuur werd in het jaar 2000 besloten de bedrijfsformule aangepast. Het bedrijf zou zich niet meer alleen bezig houden met het adviseren van de klant, maar ook direct de passende apparatuur leveren. Het meten en registreren van data en meetwaarden speelt in de meettechniek een beduidend belangrijke rol, waardoor de volgende stap niet lang uit kon blijven.

Met producten van het eigen merk PCE en van andere fabrikanten op het gebied van meettechniek, laboratoriumtechniek, regeltechniek en weegtechniek heeft PCE Deutschland GmbH in een relatief korte tijd een groot marktaandeel verkregen. Naar aanleiding van de blijvend groeiende vraag in Duitsland werden met succes twee nieuwe vestigingen geopend in Spanje en Italië. Hierna werden steeds weer nieuwe vestigingen opgezet, in verschillende landen.

In het jaar 2015 is de product- en ontwikkelingsafdeling in Meschede-Freienohl, de plaats waar het bedrijf ook werd opgericht in 1999, geopend. Deze tak van het bedrijf is geheel DIN en ISO 9001 gecertificeerd en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van de nieuwste meetapparatuur. Verscheidene ingenieurs en technici werken hier samen, om zo telkens weer nieuwe meet- en testinstrumenten te ontwikkelen en te ontwerpen. Door de specialistische kennis en vele certificeringen is het voor PCE mogelijk producten op de markt te brengen, te installeren, te integreren en te controleren, om zo aan de wensen van de klant tegemoet te komen. Het is ons vak om onze klanten altijd op maat gemaakte oplossingen te bieden.

Wanneer een klant bijvoorbeeld houtplaten lamineert en een meetapparaat zoekt om de kleefkracht van de lamineer-laag te bepalen kan PCE de klant hierbij helpen op zoek te gaan naar het juiste apparaat voor deze toepassing. Wordt een dergelijk apparaat niet gevonden dan kunnen onze technici een apparaat ontwikkelen en produceren, speciaal voor de toepassing van deze klant. Naar wens kan het desbetreffende apparaat vervolgens worden voorzien van het eigen firmalabel van de klant.

Een ander goed voorbeeld van onze werkzaamheden:
Een palletfabrikant nam contact op met PCE Instruments, om het drogingsproces in zijn systeem te optimaliseren. Door het ontbreken van de juiste kennis over de vochtigheidsgraad van het materiaal werd het materiaal constant te veel gedroogd (wat leidde tot onnodig hoge energiekosten en het verhogen van de slijtage van de matrijzen), of te weinig gedroogd (met als gevolg een verminderde kwaliteit door de te vochtige pallets). PCE Instruments heeft het probleem van de klant op kunnen lossen, door de vochtigheidsgraad te bepalen tijdens het proces. Dit werd gedaan met behulp van microgolfvochtsensoren in de drogercomponenten. Hierdoor kon de doorlooptijd van het materiaal in de droger in realtime aangepast worden, om overeen te kunnen laten komen met de gewenste vochtigheid. Dit zorgde voor de optimalisatie van het complete proces, waaronder de energiekosten, het onderhoud, de downtime van het systeem en door dit alles ook voor de verhoging van de productkwaliteit.

De PCE Holding is de overkoepelende firma voor PCE Deutschland GmbH, PCE productie en ontwikkeling en voor alle reeds opgerichte filialen, zoals Spanje, Italië, Engeland, Chili, Nederland, Frankrijk, Turkije, China, Polen, USA en Hongkong.

Inmiddels is ons assortiment wereldwijd vertegenwoordigd met eigen PCE producten en producten van andere fabrikanten.

Voor de meettechniek bieden wij diverse apparaten, zoals handmeetapparaten, inbouwapparaten en hulpmiddelen voor metingen, analyses en onderzoeken.

Regeltechniek zorgt ervoor dat processen en systemen continu geoptimaliseerd worden. Onze producten en systemen omvatten oplossingen voor data-acquisitie, regeling, monitoring en visualisatie van proceseenheden zoals temperatuur, vochtigheid, druk, kracht, trillingen en energie.

De producten van laboratoriumtechniek ondersteunen bij een breed scala aan toepassingen binnen de laboratoriumtechniek; van het uitvoeren van routine tests tot en met zeer complexe studies in onderzoekslaboratoria.

De categorie weegtechniek bestaat onder meer uit laboratoriumweegschalen, pakketweegschalen en hang-kraanweegschalen die voor de traditionele taken geoptimaliseerd zijn. De producten worden gekenmerkt door vele handige functies zoals data-overdracht, stuktelfunctie, doseerfunctie en grenswaarde-weging. Voor speciale weegoplossingen kunnen de rollenbaan, transportbandweegschalen en de siloweegschalen worden gebruikt.

Innovatieve en klantgerichte oplossingen zijn niet enkel afhankelijk van de aangeboden producten. PCE Instruments biedt oplossingen die speciaal zijn afgestemd op de algemene vraag binnen de passende industrie. Bij zeer complexe vragen schuwen wij ook niet om samen met onze klanten om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen.