Best.nr.: PCE-VM 20

Trillingsmeter voor machinetrillingen PCE-VM 20

1.889,90 €
2.286,78 €
:
4250348719515
PCE-VM 20
Prijzen zijn netto, exclusief BTW en 12,95 € netto verzendkosten

Beschrijving

Trillingsmeter voor machinetrillingen PCE-VM 20

trillingsmeter voor de trillingsmeting aan machines / directe beoordeling volgens DIN ISO 10816 / verschillende meetmodi / realtime FFT-analyse / routingfunctie voor de snelle bepaling van meetlocaties

Roterende componenten in machines veroorzaken in de regel machinetrillingen, welke overgedragen kunnen worden via mechanisch gekoppelde onderdelen naar de gehele machine. Op deze manier ontstaat een mengeling van trillingen met verschillende frequenties. Deze machinetrillingen kunnen verscheidene effecten hebben, die in sommige gevallen gewenst zijn (bijv. in transportsystemen of trilzeven), maar in de meeste gevallen ongewenst. Dit leidt tot slechtere productiekwaliteiten en verhoogde slijtage van de machine. Een verhoogde slijtage als gevolg van machinetrillingen leidt tot kortere transittijden, hogere foutenpercentages en hogere onderhoudskosten. Al met al zijn dit  onnodige kosten. Hoe negatief de effecten van machinetrillingen op de machine zelf ook zijn, deze mechanische trillingen zijn een voordeel bij de analyse van machineschade en de oorzaken ervan. Vaak vormen terugkerende fouten zoals onevenwichtigheden, uitlijnfouten of schade aan de lagers een soort vingerafdruk in het frequentiespectrum van een machinetrilling en helpen bij een juiste evaluatie om fouten te vinden en oorzaken te elimineren.

Machinetrillingen meten

Voor de meting machinetrillingen zijn stationaire systemen voor de permanente machinebewaking geschikt, alsmede mobiel inzetbare trillingsmeetapparaten voor de regelmatige meetwaarderegistratie. Mobiele trillingsmeters, zoals de PCE-VM 20 van PCE Instruments, zijn op grond van verschillende specificaties uitermate geschikt voor de meting machinetrillingen. Deze trillingsmeter kan de versnelling (tot 20 g), de snelheid (tot 200 mm/s) en de verplaatsing (tot 2000µm) van trillingen bepalen, binnen een frequentiebereik van 1 … 10000 Hz. Gelijktijdig kan ook een frequentiemeting doorgevoerd worden middels een FFT-analyse, om zo dominante trillingsfrequenties in de mengeling van trillingen uit te filteren.

Bij de beoordeling van machinetrillingen kunnen grenswaarden op grond van eigen ervaringen vastgelegd en gedefinieerd worden. Anderzijds kunt u bij de beoordeling rekening houden met de grenswaarden, zoals die worden beschreven in de ISO 10816 norm. In de normering worden machines en vermogensklassen met gebruik van verschillende kleuren gedefinieerd. De trillingsmeter voor machinetrillingen PCE-VM 20 geeft de meetwaarden in de kleuren van de ISO 10816 norm weer (rood/oranje/groen). Hierdoor is meteen duidelijk zichtbaar of een meetwaarde zich binnen de grenswaarden van de norm bevindt. 

Omdat schade aan machines vaak over een lagere tijdsperiode ontstaan, en niet plotseling optreden, is een regelmatige controle van de machinetrillingen op vaste intervallen zinvol. Zo kunnen veranderingen in het trillingsverloop van de machine tijdig opgespoord en verholpen worden. Omdat er meestal meerdere punten van een machine gecontroleerd moeten worden, bij meerdere machines, kan het aantal meetpunten behoorlijk oplopen. Daarom is het meetapparaat uitgerust met een meet routing-functie. Hiermee kunnen de meetwaarden automatisch toegewezen worden aan een meetpunt. 

Al deze functies en eigenschappen maken de trillingsmeter voor machinetrillingen de optimale tool voor het opsporen, voorkomen en verhelpen van fouten door machinetrillingen, volgens ISO 10816 normering. 

Kenmerken

- Realtime FFT-analyse
- Robuuste behuizing 
- Diverse trillingsparameters
- Directe beoordeling volgens DIN ISO 10816
- Ingebouwde LiPo-accu 


Specificaties

meetbereik

 

trilling versnelling

0 ... 200 m/s², RMS en Peak-Peak

trilling snelheid

0 ... 200 mm/s, RMS

trilling verplaatsing

0 ... 2000 µm, Peak-Peak

 

 

nauwkeurigheid

 

trilling

±5 %

 

 

weergave van

frequentie

 

versnelling

 

snelheid

 

verplaatsing

 

FFT spectrum

 

 

eenheden

metrisch, imperiaal

 

Hz, mm/s², mm/s, µm

 

 

interface

USB 2.0

geheugen

4 GB micro sd-kaart

batterijduur

tot 8 uur (bij continugebruik)

batterijtype

lithium polymeer

display

128 x 160 px kleuren-LCD

omgevingscondities

-10 ... +55 °C

 

≤80 % r.v. niet condenserend

afmetingen

132 x 70 x 33 mm (L x B x T)

gewicht

ca. 150 g

 

 

handunit: mag niet blootgesteld worden aan sterke vibraties, magneetvelden, corrosieve middelen of stof.

 

 

technische data trillingssensor

gevoeligheid

100 mV/g

frequentiegedrag (±3 dB)

0,5 ... 15000 Hz

frequentiegedrag (±10 %)

2,0 ... 10000 Hz

dynamisch bereik

±50 g, peak

voeding (IEPE)

18 ... 30 V DC

constante stroomtoevoer

2 ... 10 mA

spectrale ruis bij 10 Hz

14 µg/√Hz

spectrale ruis bij 100 Hz

2,3 µg/√Hz

spectrale ruis bij 1000 Hz

2 µg/√Hz

uitgangsimpedantie

< 100 Ω

werkspanning

10 ... 14 V DC

isolatie behuizing

> 100 MΩ

omgevingscondities

-50 ... +121 °C

maximale impactbescherming

5000 g, peak

resonantiefrequentie

23000 Hz

behuizingsmateriaal

316L RVS

aansluiting

2 Pin MIL-C-5015

beschermklasse

IP68

gewicht

90 g

 

 


Leveromvang

1 x trillingsmeter voor machinetrillingen PCE-VM 20
1 x magn. trillingssensor met 1,8 m aansluitkabel
1 x USB aansluitkabel
1 x lader 100 ... 240 V AC 
1 x PC software
1 x handleiding