Ozonmeter AQ-SM 70

Best.nr.: AQ-SM 70
639,00 €
773,19 €
AQ-SM 70
Prijzen zijn netto, exclusief BTW en 9,95 € netto verzendkosten
Levertijd: 5-7 werkdagen
VOC-Ozonmonitor voor de monitoring van gas / ozon-sensor meegeleverd / continue monitoring / groot, gemakkelijk af te lezen display / akoestisch alarm / robuust en compact / weinig onderhoud 
Ozonmonitor SM70, die bevestigd moet worden aan de wand, is ontwikkeld voor het meten en bewaken van het gas door het activeren van een interne switch. De Ozonmonitor SM70 is voorgeprogrammeerd met een specifieke software om het apparaat te bedienen op één van deze twee manieren: 
1: Als een eenvoudige schakelinrichting (aan en uit inrichting). 
2: Als monitoringsapparaat (om een bepaalde gasconcentratie tussen het door de gebruiker gedefinieerd bereik te handhaven)
Afhankelijk van of lage of hoge gasconcentraties gemeten moeten worden met de Ozonmonitor kunnen speciale sensoren worden gebruikt. Met een geïntegreerd LCD-display, akoestisch alarm, relais uitgangen, en een verscheidenheid aan sensoren van ozon biedt de Ozonmonitor onovertroffen waarden voor industriële- en interieur gasdetectie. Profiterend van de juistheid van de GSS sensoren wordt de Ozonmonitor voor verschillende toepassingen gebruikt, zoals lekdetectie, gezondheid, veiligheidscontrole en procesbewaking.

- Meting van ozon en VOC
- Continue monitoring 
- Groot, gemakkelijk af te lezen display 
- Montage op de muur 
- Akoestisch alarm 
- Robuust en compact 
- Weinig onderhoud 
- Optionele sensoren

Vluchtige Organische Verbinding (VOC)

Wat is VOC?
De Engelse afkorting VOC (Volatile Organic Compounds) duidt de groep vluchtige organische verbindingen. VOC omschrijft gas- en dampvormige stoffen met een organische oorsprong in de lucht. Hiertoe behoren o.a. koolwaterstoffen, alcoholen, aldehyde en organische zuren. Veel oplosmiddelen, vloeibare brandstoffen en synthetisch gefabriceerde stoffen kunnen als VOC optreden, maar ook talrijke organische verbindingen die in biologische processen gevormd worden. Vele honderden verschillende individuele verbindingen kunnen samen in de lucht voorkomen.

Wat zijn bronnen voor VOC?
VOC’s ontstaan uit zeer verschillende bronnen. Biologische processen kunnen bronnen zijn uit de buitenlucht, zoals plantmetabolisme, bederf- en afbraakprocessen. Verdere buitenluchtbronnen zijn technische processen, waarbij stoffen ontstaan uit onvolledige verbranding (met name uitlaatgassen van zware voertuigen) of als vluchtige bijproducten van industriële en commerciële activiteiten. Mogelijke binnenluchtbronnen zijn producten en materialen voor de bouw van gebouwen en voor de inrichting (bijvoorbeeld, vloer-, wand- en plafondmaterialen, verven, vernissen/lakken, lijmen, meubels en decoratieve materialen). Van groot belang hierbij zijn onderhouds-, reinigings- en hobbyproducten, alsmede tabaksrook en zelfs voedselbereiding en de menselijke stofwisseling. Binnenruimtebronnen hebben vandaag de dag en steeds groter effect op de gezondheid, omdat men steeds meer binnen is. Bovendien is de afstand tot een VOC-bron binnen meestal kleiner. VOC’s uit de buitenlucht kunnen tevens naar binnen dringen. In de regel wordt echter bij het luchten van een ruimte de oorspronkelijke binnenruimte-concentratie verminderd. 

Hoe komen VOC’s in de lucht?
Wanneer oplosmiddelen of vloeibare brandstoffen verdampen en vloeibare of pasteuze producten drogen, komen er grote hoeveelheden VOC’s in de omgevingslucht. Minder voor de hand liggend is de verspreiding van stoffen die niet vast in een product zitten. Ze kunnen langzaam van het productoppervlak in de lucht worden afgegeven en gestaag vanaf de binnenkant van het product naar het oppervlak worden afgegeven (materiaalemissie). Het kan hier gaan om bijv. restanten van oplosmiddelen en bouwstoffen in kunststof (monomeren), hulpstoffen zoals weekmakers, oploshulpmiddelen, antioxidanten, stabilisatoren en katalysatoren uit het productieproces, alsmede begeleidende stoffen, zoals geurstoffen, brand-beschermende middelen en biocide stoffen. Typische VOC’s zijn ook terpenen. Deze worden uit materialen en producten van natuurlijke oorsprong uitgegeven aan de lucht, bijvoorbeeld uit hout. VOC’s ontstaan ook als reactieproduct, bijv. tussen zuren, ozon of water met stoffen in een materiaal met een natuurlijke oorsprong, als hout en plantaardige oliën. 

Welke invloed kunnen VOC’s hebben op de gezondheid?
Doorgaans zijn de afzonderlijke VOC-concentraties zeer gering en hebben deze geen beduidende invloed op de gezondheid. Er kunnen zich wel hoge concentraties voordoen tijdens de bouw of renovatie van een woning, bij het incorrect verwerken van bepaalde stoffen en bij de pure inzet van bepaalde stoffen. Geuroverlast, irritaties en symptomen die niet direct kunnen worden toegeschreven aan een ziekte, worden beschreven als acute effecten op mensen. Deze effecten dienen vermeden te worden en tevens chronische effecten op het menselijke lichaam, met in het bijzonder kankerverwekkende en gen-veranderende effecten en beïnvloeding van de vruchtbaarheid. Is deze werking bekend bij een bepaald product, dan mag dit product niet meer verwerkt worden. Het is niet volledig uit te sluiten dat deze stoffen niet aanwezig zullen zijn in producten met voor-geproduceerde of gerecyclede materialen. 

Hoe kan de VOC-concentratie verlaagd worden?
Kies er altijd voor om emissiearme producten en materialen te gebruiken. Bij een grote bouw- of renovatieklus kunt u van tevoren controleren of de materialen die u wilt gaan gebruiken een keurmerk hebben. Wanneer er zich gezondheidsklachten voordoen en er vermoed wordt dat dit te maken heeft met een te hoog VOC-gehalte, kan het soms moeilijk zijn de bronnen hiervan op te sporen. Hiervoor kunt u gebruik maken van diverse meetapparatuur die metingen in een ruimte uit kunnen voeren, om zo de luchtkwaliteit en de emissiewaarden te (laten) bepalen. Op deze manier kan gekeken worden of de VOC-bronnen verwijderd, afgedekt of verminderd kunnen worden. Wat altijd goed is, is om een ruimte veelvuldig te luchten, om het VOC-gehalte te verminderen. 


Technische specificaties
Beeldscherm3,5 digits LCD
Relais setpointConfigureerbaar
Digitaal interface RS232 en RS485
Analoog interface0 ... 5 VDC (8 bit)
Relais interface24 V; 5A (max.)
Alarmsignaal (optioneel) akoestisch alarm (85 dB bij 30 cm)
Bedrijfsmodus Continu
GebruikomstandighedenTemperatuur: 0 ... +40 °C
Vochtigheid: 10 ... 90 % RV., 
niet condenserend
Opwarmtijd 10 minuten
Voeding12 VDC, 800 mA, Plug-in AC-voeding
Behuizingvlamvertragende thermoplastische PS
Bevestiging Met schroeven
Afmetingen 130 x 94 x 57 mm
Gewicht< 270 g; 9.5 oz (exclusief adapter)
Goedkeuringen Deel 15 van de FCC-regels
EN 61000-6-3: 2001
EN 61000-6-1: 2001
Eén van de volgende sensoren kunt u kiezen voor de Ozonmonitor SM70 
Gas
Code
Meetbereik (ppm) Mind.
(ppm)
Meetnauw-
keurigheid
Resolutie (ppm) Temp. °C/ RV. %
Ozon 
(O3) UZ
0 ... 0,15  0,001 < ±0,005 ppm 0,001 0 ... +40 
10 ... 90 
Ozon 
(O3) LZ
0 ... 0,5 0,001 < ±0,008 ppm 
(0 ... 0,1 ppm)
0,001 0 ... +40 
10 ... 90
Ozon 
(O3) GZ
0 ... 10 0,01 < ±0,1 ppm
(0...1 ppm)
0,01  0 ... +40 
10 ... 90 
LET OP: Dit artikel is uitgesloten van het retourrecht!


Leveromvang

1 x VOC-Ozonmeter AQ-SM 70 (in gekozen configuratie)
1 x Stroomadapter 
1 x Bevestigingsmateriaal
1 x Handleiding