Spectrofotometer / spectrale fotometer PCE-CSM 31

Best.nr.: PCE-CSM 31
8.299,90 €
10.042,88 €
4250348719546
PCE-CSM 31
Prijzen zijn netto, exclusief BTW en 12,95 € netto verzendkosten
Levertijd: 1-2 werkdagen
Spectrofotometer / spectrale fotometer PCE-CSM 31

tafelmodel spectrofotometer / touchscreen / eenvoudige bedienersinterface / geheugen voor 5000 standaards en 40000 samples / uitlezing op de pc via usb-aansluiting / locatie functie / Bluetooth

Algemene informatie over spectrofotometers

De spectrofotometer van PCE Instruments is een kleurmeter voor de bepaling van kleuren en spectrale reflectiecurves in het zichtbare UV-golflengtebereik. De tafelmodel spectrofotometer beschikt daarvoor over 2 meetgeometrieën: d/8 en d/0. Hierdoor wordt ook mogelijk gemaakt transmissie- en reflectiemetingen door te voeren op vaste, vloeibare of korrelige samples. Zo kan de spectrale fotometer worden gebruikt om kleurcoördinaten te meten in algemene kleurruimten zoals Lab, LCh of XYZ en kleurverschillen zoals DeltaEab of DeltaEcmc. Bovendien kunnen kleurindexen zoals de witgraad, geelgraad of opaciteit worden bepaald. In aanvulling op dit alles is de spectrofotometer in staat om de reflectiecurves in het bereik van 360 … 780 nm te registreren. De gemeten waarden kunnen opgeslagen worden in het interne device-geheugen of uitgelezen worden met de meegeleverde software. De tafelmodel spectrofotometer wordt bediend middels het grote touchscreen display en beschikt bovendien over een camerafunctie voor de positionering van kleine meetobjecten voor de meetopening. 

De spectrofotometer wordt gebruikt voor de bepaling van kleurcoördinaten en remissiewaarden, voor het bepalen van kleurruimten en spectrale reflectiecurves. Hiertoe worden gekleurde oppervlakken middels een gedefinieerde lichtbron verlicht door het apparaat. Gelijktijdig worden de reflecties (op ondoorzichtige oppervlakken) en transmissies (bij transparante en lichtdoorlatende oppervlakken) gemeten en ontleed door spectrale fotometrie in smalle spectrale banden van enkele nanometers breed in het zichtbare bereik van IR tot UV. Dit betekent dat een kleurvingerafdruk kan worden bepaald voor vrijwel elk oppervlak, wat consistentie garandeert gedurende de gehele levenscyclus van het product binnen het bereik van kleurspecificaties, kwaliteitsborging en communicatie.

Meetgeometrie

Een belangrijke parameter bij iedere spectrofotometer is de meetgeometrie. Afhankelijk van de toepassing zijn verschillende meetgeometrieën zinvol. De meetgeometrie beschrijft de uitlijning van de lichtbron van de meter tot het oppervlak van het meetobject, alsmede de uitlijning van de sensor tot het reflecterende meetoppervlak. De keuze voor de verkeerde meetgeometrie kan het meetresultaat beduidend beïnvloeden en kan bij de communicatie tussen klant en leverancier leiden tot interpretatiefouten. Omdat de meetgeometrie naderhand niet gewijzigd of gejusteerd kan worden, dient de juiste keuze al gemaakt te worden voor aanschaf van de spectrofotometer. Veel voorkomende meet geometrieën zijn bijv. d/8, d/0 of 45/0. De d/8 meetgeometrie, ook wel genaamd kogelgeometrie, produceert diffuus licht, wat het effect van de oppervlaktestructuur (glans en ruwheid) vermindert. Met deze meetgeometrie kan de spectrofotometer als het ware in de kleur kijken. Veel tafelmodel spectrofotometers met deze meetgeometrie maken daarom gebruik van een optische glansval (SCI; SCE) om het glanseffect al dan niet in de meting op te nemen. Een spectrofotometer met een 45/0 meetgeometrie daarentegen produceert richtingsreflectie die meer overeenkomt met de menselijke perceptie. De 45/0 meetgeometrie is daarom zinvoller te gebruiken, bij toepassingen waarbij het object visueel aan de ogen van mensen aangepast moet zijn. 

Lichtbron

Ook belangrijk bij het uitkiezen van de juiste spectrofotometer, is de lichtbron. Het gebruik van een andere lichtbron kan de waarneming van een kleur veranderen. De CIE heeft daarom standaardlichtbronnen met gedefinieerde spectrale emissie opgesteld om vergelijkbaarheid te creëren. De keuze van het gebruikte type licht moet gebaseerd zijn op het latere toepassingsgebied van het product. De lichtbron D65 wordt op grote schaal gebruikt. D65 simuleert daglicht met UV-componenten bij een kleurtemperatuur van ca. 6500 Kelvin. De norm-lichtbron C staat ook voor daglicht, maar zonder UV-componenten bij een kleurtemperatuur van ongeveer 6770 Kelvin. De lichtbron F11 of TL84 wordt ook wel warenhuisverlichting van 4000 Kelvin genoemd en is geschikt wanneer producten onder kunstlicht verlicht worden. Naast deze soorten licht zijn er nog vele andere norm-lichtbronnen. Elke spectrofotometer biedt de mogelijkheid om geschikte soorten licht te selecteren.

Het verschil tussen een spectrofotometer en een colorimeter

Colorimeters werken volgens het principe van tristimulus absorptie en geven menselijk gezichtsvermogen weer. In het menselijk oog worden de drie primaire kleuren rood, groen en blauw vastgelegd met behulp van drie verschillende pintypen, colorimeters imiteren deze kleurwaarneming door middel van 3 kleurensensoren met een vergelijkbare spectrale gevoeligheid in de gebieden rood, groen en blauw. De op deze manier vastgestelde kleurwaarden worden door de meetinstrumenten op het display weergegeven als X-, Y- en Z-waarden. De conversie naar gemeenschappelijke kleurruimten zoals CIELab of RGB wordt door de meeste apparaten automatisch uitgevoerd. Hoewel spectrofotometers volgens hetzelfde basisprincipe werken, ligt het belangrijkste verschil met colorimeters in de gevoeligheid en het aantal sensoren. Afhankelijk van de kwaliteit van de colorimeter, worden aanzienlijk meer sensoren in een spectrometer geïnstalleerd, zodat de apparaten een golflengte-specifieke gevoeligheid hebben in het ééncijferige nanometerbereik. Hierdoor kunnen niet alleen kleurcoördinaten worden bepaald, maar ook de spectrale verdeling en intensiteit kunnen veel nauwkeuriger worden weergegeven. Ook kunnen spectrofotometers de opaciteit meten of metamerisme detecteren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat twee verschillende objecten onder de ene lichtbron dezelfde kleur vertonen, maar er onder een andere lichtbron duidelijke kleurverschillen zichtbaar zijn. Dit wordt meestal veroorzaakt door de verschillende spectrale reflectie-eigenschappen van de oppervlakken,  die weer worden veroorzaakt door het gebruik van verschillende pigmenten. Om deze reden worden spectrofotometers gebruikt in onderzoek en ontwikkeling, evenals wanneer kleur en kleurenspectra zeer nauwkeurig moeten worden bepaald. Voor het gebruik in het productieproces, bij de controle van inkomende en uitgaande inspectie en bij de kwaliteitscontrole is een kleurverschilmeting met de eenvoudige weergave van kleurverschillen en DeltaE-waarden m.b.v. colorimeter meestal voldoende.

- touchscreen
- USB-kabel voor datatransfer 
- temperatuurweergave 
- software meegeleverd 
- hoogwaardig design 
- hoge meetnauwkeurigheid en -stabiliteit 
- enkele en gemiddelde meting
- schuifvaste constructie 
- data-interface: USB, Bluetooth 


Opnamegeometrie

reflectie: 8 ° / d, (SCI en SCE; inclusief UV / exclusief UV)

doorlaatbaarheid: 0 ° / d, (SCI en SCE; inclusief UV / exclusief UV)

 

Afmeting integrerende bol

154 mm

Spectrofotometrisch gebruik

concaaf raster

Sensor

256 Px CMOS beeldsensor

Golflengte-interval

10 nm

Golflengte-afstand

10 nm

Gemeten reflectiebereik

0 ... 200 %

 

 

Colorimetrische index

WI (ASTM E313, CIE/ISO, AATCC, Hunter)

YI (ASTM D1925, ASTM 313)

TI (ASTM E313, CIE/ISO)

MI (Metamerism Index)

Vlekvastheid, kleurechtheid, kleurintensiteit, ondoorzichtigheid

Gardner Index, Pt-Co Index, 555 Index

 

 

 

 

 

 

 

Speculaire componenten  

SCI, SCE

Kleurruimten

CIE Lab, XYZ, Yxy, LCh, CIE LUV, Hunter LAB

Munsell, s-RGB, HunterLab, DIN, βxy

 

 

 

Formules voor kleurongelijkheid

ΔE*ab, ΔE*uv, ΔE*94, ΔE*cmc(2:1), ΔE*cmc (1:1)

ΔE*00v, ΔE(Hunter), DIN ΔE99

 

 

 

Lichttype

D65, A, C, UV, D50, D55, D75, F1, F2, F3

F4, F5, F6, F7, F8, F9, F10, F11, F12

 

 

 

Zichthoek

2 ° / 10 °

Dataweergave

spectrogramwaarden, monsters van kleurwaarden

waarden/grafiek van kleurverschil

Pass/Fail resultaat, kleurbalans

 

 

 

 

Apparaatfout

Φ 25,4 mm / SCI, ΔE*ab 0,15

Meetmodus

enkele en gemiddelde meting

Lokalisatie methode

vaststellen van punten met de camera

Voeding

input: 100 ... 240 V 50 ... 60 Hz 1,6 A

output: 24 V 3 ADC

 

 

 

Afmetingen 

370 x 300 x 200 mm (B x L x H)

Levensduur belichting

5 jaar / meer dan 3 miljoen metingen

Display

7" TFT display, capacitief touchscreen

Menutaal

Engels, Chinees

Omgevingscondities

0 ... +40 °C

0 ... 85 % relatieve luchtvochtigheid (niet condenserend)

 

Opslagcondities

-20 ... +50 °C

0 ... 85 % relatieve luchtvochtigheid (niet condenserend)

 

Normen

CIE No.15, GB/T 3978, GB 2893, GB/T 18833

ISO7724/1, ASTM E1164, DIN5033 deel 7

 

 

 

Datageheugen

5000 standaards en 40000 samples

(1 standaard kan SCI en SCE bevatten)

 

Daten interface

USB

Gewicht

16 kg

 

 

Herhaalbaarheid

spectrale reflectie: Φ 25,4 mm / SCI,

standaardafwijking van 0,05% (400 nm ... 700 nm: binnen 0,04%)

Chromaticiteit spectrale reflectie

Φ 25,4 mm / SCI, standaardafwijking ΔE*ab 0,01

 

 

spectrale doorlaatbaarheid:

Φ 25,4 mm / SCI, standaardafwijking  0,05 % (400 nm ... 700 nm: < 0,04 %)

 

 

Chromaticiteit spectrale doorlaatbaarheid

Φ 25,4 mm / SCI, standaardafwijking  ΔE*ab 0,03

 

 

Chromaticiteit nauwkeurigheden zijn gebaseerd op de witte kalibratiestandaard in het geval van 30 metingen met een interval van 5 seconden.

 

 

Meetopening/diafragma

reflecterend:

Φ 30 mm / Φ 25,4 mm, Φ18 mm / Φ 15 mm, Φ 10 mm / Φ 8 mm, Φ 6 mm / Φ 4 mm

doorlatend:

Φ 30 mm / Φ 25,4 mm

Golflengtebereik

360-780 nm gecombineerde LED lamp, 400 nm Cut-Off, 420 nm Cut-Off, UV-lamp


1 x spectrofotometer PCE-CSM 31 
1 x diafragma-set bestaande uit 25,4 mm, 8 mm en 4 mm 
1 x kalibratiestandaard wit 
1 x kalibratiestandaard zwart
1 x lichtdoorlatende zwarte plaat
1 x samplehouder
1 x 24 V 2 A stroomadapter
1 x USB-kabel
1 x software op cd-rom
1 x handleiding