Het verschil tussen materiaaldikte en laagdikte

Ben je op zoek naar een diktemeter? Dan is het handig te weten welke soort meter je nou precies moet hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten meters, die vallen onder de noemer ‘diktemeter’. Daarom in de volgende blog: wat is het verschil tussen materiaaldikte en laagdikte?

Materiaaldikte

Wanneer je op zoek bent naar een diktemeter voor materialen, kan het soms lastig zijn de juiste meter te vinden. Veel meters vallen namelijk onder de noemer ‘materiaaldiktemeter’. Dit is echter een beetje een misleidende term, want we maken wel degelijk onderscheid tussen wanddikte en laagdikte.

Laagdikte

Een laagdiktemeter -de naam zegt het eigenlijk al- meet de dikte van een laag op een ondergrond. Dus niet de dikte van de ondergrond zelf.

Bij een te dunne coating zijn de dekking en bescherming van de ondergrond niet voldoende. Zo gaan metalen ondergronden bijvoorbeeld eerder roesten.

Een te dikke coating geeft ook problemen. De coating kan gaan scheuren, bladderen of rimpelen. Ook is de droogtijd langer, wat ervoor zorgt dat de productietijd en hiermee de productiekosten omhoog gaan.

Laagdikte van een coating wordt meestal in droge toestand gemeten, maar kan ook in natte toestand gemeten worden.

Wanddikte

Een wanddiktemeter is te gebruiken voor het meten van o.a. metaal, glas en kunststof. Met deze meters meet je de dikte van de ondergrond zelf en niet de coating die erover heen is aangebracht.

De wandikte meten we in de meeste gevallen in millimeters en er zijn verschillende meetsondes verkrijgbaar. Zo kun je voor een miniatuursonde kiezen. Deze is geschikt voor extra kleine oppervlakken en groeven. Ook is het mogelijk bij hoge temperaturen te meten, met de speciale high-temperature meetsonde.

Om te laten zien hoe de meting met een diktemeter in zijn werk gaat, heeft collega Rebecca de diktemeter PCE-TG 50 uitgetest.

Tot slot: Wil je graag meer informatie over onze materiaaldiktemeters? Neem dan gerust contact met ons op, of ga meteen naar de webshop!

Nieuw: Laagdiktemeter PCE-CT24FN
Ruwheidsmeters PCE-RT 10 en PCE-RT 1200