Weegschaal

5 vragen bij het uitzoeken bij een weegschaal

Weegschalen zijn er in heel veel soorten en maten en allemaal zijn ze weer voor een andere toepassing. Daarom is het weleens lastig om door de bomen het bos te zien. Heb je moeite met het vinden van de juiste weegschaal? Stel jezelf dan eens de volgende 5 vragen en met de antwoorden wordt het waarschijnlijk direct een stuk duidelijker voor jezelf waar je naar op zoek bent!

1. Wat wil je precies wegen?

Dat lijkt een voor de hand liggende vraag te zijn maar het is handig om eens goed voor jezelf te bedenken wat je precies wilt wegen. Zijn dit enkel pakketten, hoe groot zal het grootste pakket dan zijn? Dit is handig om in je achterhoofd te houden bij het uitzoeken van een weegschaal. Immers, hoe groter het weegplatform, hoe duurder de weegschaal. En het is natuurlijk zonder om een grote grondweegschaal aan te schaffen voor kleine pakketjes.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je geen pakketten wilt wegen maar pallets of zelfs dieren! Hiervoor dient de weegschaal wel geschikt te zijn. Alvorens je je zoektocht begint, moet je voor jezelf dus eerst goed in beeld krijgen wat je precies wilt wegen.

2. Welk gewicht moet de weegschaal maximaal aankunnen?

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat voor soort weegschaal je nodig hebt, moet je nadenken over het totale weegbereik. Wil je enkel pakketten wegen die vervolgens per post moeten worden verstuurd, dan zul je geen weegschaal tot 150 kg nodig hebben. Ook hier geldt weer: hoe groter het weegbereik, hoe hoger de aanschafprijs. Belast jezelf dus niet onnodig met hoge kosten maar bedenk goed welk weegbereik je denkt nodig te hebben en pas daar je zoekopdracht op aan.

3.  Hoe precies moet de weegschaal zijn?

Dit is een belangrijk punt wat vaak over het hoofd wordt gezien. Stel, je ziet een weegschaal die groot genoeg is en ook qua weegbereik helemaal klopt, dan lijkt de keuze snel gemaakt. Klik dan niet direct op bestellen maar controleer eerst even wat de resolutie en nauwkeurigheid van de weegschaal zijn. De resolutie is de “stap” die de weegschaal neemt wanneer er bijvoorbeeld iets op de weegschaal bij wordt gelegd.

Voorbeeld: Er ligt een object met een gewicht van 510 gram op de weegschaal. De betreffende weegschaal heeft een resolutie van 10 gram. Dit betekent dat wanneer je er een object van 5 gram bij legt, de weegschaal dit niet zal wegen. Zodra je er een object van bijvoorbeeld 10 gram bijlegt, zal de weegschaal naar 520 gram springen.

4. Wat wil je met de weeggegevens doen?

Goed, je hebt de juiste weegschaal uitgekozen. Ben je dan nu klaar? Bijna! Nu dien je jezelf af te vragen, “wat wil ik eigenlijk met deze gegevens?”. Wil je alleen de weeggegevens realtime uitlezen? Prima, dan volstaat een simpele weegschaal met afleesbaar display. Maar misschien wil je het gewicht wel afdrukken op een etiket voor de verkoop of wil je het opslaan in Excel. Neem dan een weegschaal waar een softwarepakket bij zit of een weegschaal waar een printer op aangesloten kan worden.

5. Waar komt de weegschaal te staan?

Dit lijkt misschien op het eerste gezicht niet zo belangrijk maar bij het uitkiezen van een weegschaal is het ook verstandig om naar het materiaal van de weegschaal te kijken. Komt de weegschaal bijvoorbeeld buiten te staan, dan is het verstandig om een compleet waterdichte weegschaal aan te schaffen. Worden er zware of puntige voorwerpen gewogen, dan kan het verstandig zijn een weegschaal te kiezen gemaakt van robuust materiaal zodat de weegschaal niet zo snel kapot gaat. De weegschalen in het goedkopere segment zijn vaak van plastic of staal. In een hogere prijsklasse wordt vaak ook gekozen voor robuustere materialen.

Onze bestseller PCE-PB 150N is uitermate geschikt voor het wegen van pakketten
Mocht het niet mogelijk zijn de te wegen objecten op een weegplateau te zetten, dan is een hangweegschaal een goed alternatief. Zoals de PCE-CS 1000N
Toch nog vragen?

Heb je alle bovenstaande stappen gevolgd maar kun je toch de gewenste weegschaal niet vinden? Geen probleem, wij helpen je graag verder! Neem contact op met één van onze medewerkers en samen gaan we op zoek naar de juiste weegschaal!

De ATP-meter PCE-ATP 1 getest!
Nieuwe video: Laagdiktemeter PCE-CT 25